Museum van Loon 'Aan de Surinaamse grachten'

Museum Van Loon wil bijdragen aan het vertellen en bespreekbaar maken van de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Suriname vanuit verschillende perspectieven op deze geschiedenis. Door de verlenging komt er meer ruimte voor educatie en hebben meer bezoekers de kans om de tentoonstellingsverhalen te bezichtigen. Tevens wordt de tentoonstelling vanaf 2 januari aangevuld met persoonlijke verhalen van bezoekers. 

 

De tentoonstelling wordt mede-gecureerd door Marian Duff (o.a. MAFB en OSCAM) en wordt samengesteld in samenwerking met Imagine IC. Aan de Surinaamse grachten opende tegelijk met De Grote Suriname-tentoonstelling (De Nieuwe Kerk) op 5 oktober 2019 is verlengd tot maandag 2 maart 2020.  

 

Jan van Loon (1677-1763) was vanaf 1728 bewindhebber bij de WIC en later ook directeur bij de Sociëteit van Suriname. Zijn nageslacht zette zijn bestuurlijke rol in de loop van de 18e en 19e eeuw om in die van investeerder in plantages. Tot 1863, het jaar waarin slavernij juridisch werd afgeschaft, waren er Van Loons actief in de plantage-economie. Directeur Gijs Schunselaar: ‘Wij willen dit verhaal brengen, en we willen het nú brengen. Het verloop van de geschiedenis ligt niet meer in onze handen; hoe we met deze geschiedenis omgaan wél. Museum Van Loon wil een plek zijn waar ruimte is voor alle verhalen, ook de ongemakkelijke.’ De titel Aan de Surinaamse grachten geeft uitdrukking aan de twee ‘werelden’ van waaruit de tentoonstelling vertrekt. Aan de ene kant het comfortabele leven aan de Amsterdamse grachten. Aan de andere kant de zware en onvrije arbeid in Suriname, op de plantages langs handgegraven kanalen.

 

Beleef Suriname

ALGEMENE VOORWAARDEN
PRIVACYVERKLARING

Contact

BeleefSuriname
Poortdijk 79
3402 BN
IJsselstein
06-50612847
www.beleefsuriname.nl