'Birth of a new age', de titel van de song brengt een primeur: niet eerder werd op het Eurovisie Songfestival in het Sranantongo gezongen. 
Sranantongo (letterlijk: ‘Surinaamse tong’) is de taal die begon als de taal waarin slavenhouders en tot slaaf gemaakten met elkaar spraken en die inmiddels, met veel invloeden uit het Engels en Nederlands, veel in Suriname gesproken wordt.
Yu no man broko mi! wordt er gezongen, het betekent ‘Je krijgt me niet kapot!’ Deze zin komt van het gezegde: 'Mi na afu sensi, no wan man e broko mi' – ‘Ik ben een halve cent, niemand kan mij breken (wisselen).’ Een halve cent was lange tijd de kleinste munteenheid, een hoeveelheid die niet nóg kleiner te maken was. Het koor achter Jeangu (met tweelingbroer Xillan) sluit met de andere helft van het gezegde dan ook trots het refrein en de hele song af: Mi na afu sensi! ‘Ik ben een halve cent!’


In alle aspecten, dus taal, tekst en afbeeldingen maar ook in zijn kleding
ontworpen door Lissa Brandon en Silvy ten Broeke, laat hij symbolen uit de cultuur zien. De stoffen, de kraaltjes in het harnas onder Macrooys jasje verwijzen naar de verschillende facetten van de Surinaamse cultuur met zijn vele bevolkingsgroepen.

De clip die is geregisseerd door Kevin Osepa, is een waar kunstwerk geworden wat mij betreft. Kevin legt het verhaal bloot: “De video eindigt in een vrolijke, kleurrijke viering. De viering van een nieuwe tijd. Ik ben in mijn werk altijd bezig met thema’s als postkolonialisme en veerkracht binnen de zwarte gemeenschap, dus om deze clip te maken voelde bijna als een droom. Het is geweldig om met een artiest als Macrooy te mogen werken. Hij weet precies wat hij wil, en toch heeft hij mij de creatieve vrijheid gegeven om verder te bouwen op wat hij al had neergezet. We hebben op de meest iconische plekken van Amsterdam gedraaid: het Rijksmuseum, KIT en de Koepelkerk, met een fantastische crew.”
Ben benieuwd wat jullie ervan vinden, bekijk de clip hieronder en bekijk het eens vanuit ons verleden. Een clip met een verhaal, zeer indrukwekkend!

Beelden; Rinse Fokkema
 

Beleef Suriname

ALGEMENE VOORWAARDEN
PRIVACYVERKLARING

Contact

BeleefSuriname
Poortdijk 79
3402 BN
IJsselstein
06-50612847
www.beleefsuriname.nl